Timo Räisänen

”Jag har alltid älskat att spela covers och varit fascinerad av att ta mig an andras låtar.”

TEXT: Redaktionen, FOTO: Christopher Busck

 

[aas_zone zone_id=”1440″]

 

Hej Timo! Kan du berätta lite om dig själv?

– När jag var tre år började jag spela blockflöjt. Min mamma köpte blockflöjter till alla barn på mitt dagis. Jag var nog det enda barnet i världen som tyckte det var kul i den åldern.

Jag tyckte att musik var häftigt från att jag hörde toner för första gången när jag var liten. Den påverkade mig väldigt mycket, på ett bra sätt. Musiken intresserade mig och jag bytte ut blockflöjten mot en gitarr.

 

Hur startade din karriär?

– Jag startade mitt första band redan i lågstadiet. Sedan spelade jag med olika band som fick mer och mer uppmärksamhet ju äldre jag blev.

När jag gick ur gymnasiet fick jag frågan om jag ville spela trummor i ett nytt projekt. En demo skulle spelas in och vi insåg då att jag kanske borde spela mitt huvudinstrument istället så jag bytte från trummor till gitarr och körsång. Det första albumet som vi släppte fick namnet ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Man får väl säga att det var ett ganska stort genombrott. Efter en tid kände jag att jag hade så mycket inom mig som ville komma ut så jag lämnade bandet och stängde in mig i en stuga och började skriva egen musik. Nu har jag har gått min egen väg som soloartist sedan 12 år tillbaka.

 

Berätta lite om den kommande turnén. Hur kom det sig att du 
började sjunga Ted Gärdestads låtar?

– Jag har alltid älskat att spela covers och varit fascinerad av att ta mig an andras låtar. När jag spelade ihop med Håkan Hellström övertalade jag honom att spela in en Ep med covers på svenska gamla visor. Jag har också släppt en skiva med blandade covers.

När en vän kom hem till mig och berättade att han hade en dröm om att sätta upp en konsert med mig där jag tolkade Teds låtar var jag lite skeptisk, men för att vara schysst mot honom lyssnade jag in mig på Gärdestad. Det visade sig att otroligt mycket talade till mig både textmässigt och musikaliskt. Det är provocerande larvigt ibland och det gillar jag!

 

Du sjunger låtar av Ted Gärdestad under den kommande turnén. Sjunger du även egna låtar?

– Nej, detta ser jag som ett eget projekt. Men det är klart, om folk står och skriker att de vill höra ”Fear no darkness” så tvekar jag inte att ge dem det de vill höra.

 

Har du gjort någon spelning som varit bättre än någon annan?

– Det går inte att säga. Jag har gjort så många konserter. Jag har haft en topp fem lista men den har blivit en topp 20 lista numera. Det är svårt att peka ut någon speciell, för alla spelningar är roliga och speciella men i somras så spelade jag på Götaplatsen så den konserten ligger nära i minnet.

Det var helt fullsmockat på hemmaplan. Det var folk överallt och jag avslutade med att spela min egna göteborgshyllning Aldrig Långt Bort på akustisk gitarr. Hela publiken sjöng med och det var en så underbar stämning. Den konserten ligger mig varmt om hjärtat.

När man står där på scenen får man en övermäktig känsla. Man kan nästan inte ta in det i stunden. Jag borde ha vant mig vid det här laget och klara av att vara i nuet, men det är svårt. Det är en overklig känsla att det kommer så mycket folk för att lyssna på mig. Det är verkligen underbart. Det är en väldig kick att stå på scen och otroligt häftigt att vara i en lokal med så många människor som vill samma sak.

Jag vill skapa en fest där vi skrattar, gråter och sjunger tillsammans och när jag uppnår det så är det gudalikt!

 

Är du stor utomlands?

– Jag är hyfsat stor i Spanien av alla ställen. Där lyssnar de mycket på min förra coverplatta. Jag gjorde en turné i Tyskland men det var inte så kul.

Det finns många band som får chansen att åka iväg och spela utomlands, men för mig är det inte värt att åka ifrån familjen. Men om jag fick en superhit så är det klart att jag åker.

 

Har du någon karriärsdröm som ännu inte besannats?

– Att släppa en egen platta på svenska är min nästa karriärsdröm! Annars skulle jag vilja åka till ett land som är riktigt annorlunda. Att åka runt i delar av Asien och även Sydamerika och spela gratis, det är en dröm som jag har.

 

Vilken är din favoritlåt som du uppträder med ?

– Under den här turnén så varierar det från dag till dag. Men en favorit är ”Viking”, för att det är den första låten som jag verkligen hörde med Ted. Jag hajade till och såg nåt annat med den här artisten än vad jag sett innan.

”Viking” är en otroligt töntig och underbar låt. Det är så gött att ha den bredden. Att gå från en tung låt som ”Stora sorgens famn”till ”Viking”, då betyder allt mycket mer. Det hålls inte tillbaka på några känslor.

 

Vad ska man göra för att vara framgångsrik inom musikbranschen?

– Man ska hålla på med det mycket och försöka göra musik för sig själv och inte för andra. Det viktigaste är att man är nöjd med sig själv. Håller man på att göra hitlåtar för att göra andra nöjda så börjar man i fel ände och ljuger för sig själv. Gör man musik för att man själv diggar det så gör det inte så mycket att man inte blir miljonär, bara man klarar sig och kan vara lycklig.

Hur blir man en bättre musiker?

– Det handlar om att hitta glädjen och kärleken med det man håller på med. Man kan bli duktig genom att öva samma grej, men om man prövar nya sätt att öva kan man hittar nya vägar och upptäcka något nytt. Man ska akta sig för att fastna i gamla hjulspår så att saker blir tråkiga. Det viktigaste är att öva på olika saker och hålla nyfikenheten vid liv. När jag övar på något nytt försöker jag hitta nya infallsvinklar och nya sätt att spela på. Jag vill förhindra att det blir en ensidig prestation som jag håller på med.

 

Hur får man spelningar?

– Det får man genom att nätverka. Det gör man genom att ta kontakt med människor och visa att man finns hela tiden, utan att vara jobbig. Du ska se 
till att ha en bra produkt som du är 
nöjd med och sedan ska du sprida 
den nöjda energin. Nu har jag en person som sköter det åt mig och folk kontaktar mig för spelningar. Det gäller att vara trevlig och glad och verka som en skön person och att ha något bra att visa upp.

 

Har du några tips på hur man lyckas?

– Det viktigaste är att skapa musik av glädje eller av sorg. Om man utgår från sina egna känslor blir musiken bättre. Har man en talang så kommer den fram när man går in i sig själv.

 

FAKTA:
Namn: Timo Räisänen
Född: 25 juli, 1979
Hemort: Göteborg
Hemsida: timoraisanen.com

 

Top

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng